Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ανδροκρατούμενος ο κόσμος των επιχειρήσεων

Αν και η 8η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ωστόσο η σημερινή πραγματικότητα, τουλάχιστον στο χώρο των επιχειρήσεων, αποδεικνύει ότι η ισότητα των δύο φύλων παραμένει στα χαρτιά.
Μόνο μία στις 10 θέσεις δ.σ. αφορά γυναίκες
Παρόλο που οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 59% των αποφοίτων πανεπιστημίου, έναντι 41% των ανδρών, εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης οικονομικών αποφάσεων. Η Ευρώπη των επιχειρήσεων παραμένει ένας ανδροκρατούμενος κόσμος: μόνο μία στις 10 θέσεις μελών διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης καταλαμβάνεται από γυναίκες και στις 97% των περιπτώσεων το συμβούλιο προεδρεύεται από άνδρες. Οι μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό, κλείνει προς την πλευρά των γυναικών. Αποδεικνύουν, ότι οι επιχειρήσεις με περισσότερες γυναίκες στις θέσεις των διευθυντικών στελεχών ξεπερνούν σε επιδόσεις τις εταιρείες στις οποίες τα διευθυντικά στελέχη είναι αποκλειστικά άνδρες. Τα λειτουργικά έσοδά τους είναι υψηλότερα και είναι καλύτερες στην προσέλκυση ταλέντων και στην κατανόηση των πελατών. Η καλύτερη αξιοποίηση του ταλέντου των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, δεν ευνοεί μόνον τις επιχειρήσεις αλλά και την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό τους.
Ποσόστωση και στις επιχειρήσεις
Από τη νέα έκθεση για την ισορροπία γυναικών-ανδρών σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των επιχειρήσεων προκύπτει ότι οι γυναίκες αποτελούν κατά μέσο όρο το 12% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο στην ΕΕ και μόνον το 3% των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων. Τα στοιχεία διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, και κυμαίνονται από 26% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια να καταλαμβάνονται από γυναίκες στη Σουηδία και τη Φινλανδία μέχρι 2% στη Μάλτα. Ενώ η πρόοδος για την επίτευξη μιας εύλογης εξισορρόπησης (40% για κάθε φύλο) ήταν αργή στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες σημείωσαν αξιόλογη πρόοδο. Η Φινλανδία, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες και η Δανία εισήγαγαν κώδικες ή/και εθελοντικούς χάρτες διακυβέρνησης των επιχειρήσεων που οδήγησαν στην αύξηση των γυναικών που είναι μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Η νομοθεσία για τις ποσοστώσεις έχει ήδη εισαχθεί στη Νορβηγία, ενώ εφαρμόζεται τώρα στη Γαλλία και την Ισπανία. Το θέμα συζητείται επίσης στις Κάτω Χώρες, την Ιταλία και το Βέλγιο.
Στοιχεία για την επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών στην Ευρώπη
Οι γυναίκες υστερούν σε σχέση με τους άνδρες στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους κερδίζουν λιγότερα κι αμείβονται χαμηλότερα. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της ισορροπίας των φύλων και της απόδοσης από την άποψη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, καθώς του χρηματοοικονομικού, λογιστικού και εσωτερικού ελέγχου. Οι φιλικές προς τις γυναίκες εταιρείες μπορούν επίσης να προσελκύουν περισσότερους πελάτες γυναίκες καθώς και γυναικεία ταλέντα. Ωστόσο η έκθεση για την ισότητα γυναικών-αντρών που συντάχθηκε το 2010 δείχνει ότι, ενώ οι τάσεις είναι συνολικά θετικές, ο ρυθμός της προόδου παραμένει βραδύς. Η διαφορά μεταξύ των ποσοστών απασχόλησης της ΕΕ για τις γυναίκες και τους άνδρες μειώθηκε κατά το 2009-2010 και από 13,3 έφτασε στις 12,9 ποσοστιαίες μονάδες και το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών αντιπροσωπεύει τώρα το 62,5%.
Η μερική απασχόληση είναι...γένους θηλυκού
Αν και τα ποσοστά ανεργίας τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες αυξήθηκαν λόγω της κρίσης, ωστόσο οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται με μερική απασχόληση σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οι άνδρες. Εκτός από την αγορά εργασίας, οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται το κύριο μέρος των ευθυνών για τη φροντίδα των παιδιών. Ακόμη και στο θέμα αυτό υπάρχει διάκριση μεταξύ των δύο φύλων. Ενώ η συμμετοχή των μητέρων στην αγορά εργασίας είναι κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από αυτή των γυναικών χωρίς παιδιά, το ποσοστό για τους πατέρες είναι 8,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό των αντρών που δεν έχουν παιδιά. Την ίδια στιγμή η πρόκληση για συμφιλίωση της εργασίας, της οικογένειας και της ιδιωτικής ζωής, είναι μία από τις πολλές αιτίες των διαφορών στο επίπεδο αμοιβής μεταξύ γυναικών και ανδρών: οι γυναίκες στην Ευρώπη κερδίζουν 17,5% λιγότερο κατά μέσο όρο από ό,τι οι άντρες. Και στο ζήτημα αυτό δεν έχει σημειωθεί μείωση των διαφορών στο επίπεδο της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά τα τελευταία χρόνια.

06.03.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου